Χαμηλά ποσοστά πρασίνου στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Χαμηλά ποσοστά πρασίνου στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 7143/02.12.2010

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η έλλειψη πρασίνου και οι συνέπειές της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνέδριου Πράσινων Υποδομών που διοργάνωσε το ΑΤΕΙ  Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα ποσοστά πρασίνου κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών πόλεων, στη Θεσσαλονίκη τα επίπεδα πρασίνου είναι από τέσσερεις έως οχτώ φορές πιο χαμηλά.

Αναπόφευκτα υποβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα, ενώ το γεγονός ότι η δυνατότητες τόσο της θαλάσσιας όσο και της απόγειας αύρας για τη διασπορά των ρύπων είναι ιδιαίτερα περιορισμένες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Θεσσαλονίκης, η αύξηση των ποσοστών πρασίνου αποδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική.

Στον αντίποδα των προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία ζωνών πρασίνου σε περιοχές όπου σημειώνονται υψηλά ποσοστά ρύπανσης, η δημιουργία πάρκων μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, αλλά η δεντροφύτευση κατά μήκος των αστικών δρόμων θα μπορούσαν να μειώσουν σε ποσοστά 30-60% την ατμοσφαιρική ρύπανση εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης, ώστε να μειωθούν οι συγκεντρώσεις ρυπογόνων ουσιών και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Απαντήσεις Υπουργείων